Asukkaalle

AUTOPAIKAT

Jos omistat auton, tee autopaikkasopimus heti vuokrasopimuksen teon yhteydessä. Autopaikan vuokra maksetaan muun vuokran yhteydessä samalla laskulla. Lämmitystolpasta saatavaa sähköä käytetään vain auton moottorin lämmittämiseen. Sisätilan lämmittimiä ei saa käyttää. Lämmittimen käyttö saattaa polttaa ryhmäsulakkeen, jolloin useita autopaikkoja jää ilman sähköä. Virta tulee lämmityspistorasiaan ulkotermostaatin tai pistorasian kellolaitteen ohjaamana. Huolehdi siitä, ettei johtoja jää sähkötolpista roikkumaan.

Kiinteistönhoitajalla on oikeus poistaa tolppaan irralleen jätetty johto. Autopaikkoja vuokrataan vain säännöllisesti käytössä olevan rekisteröidyn auton tai moottoripyörän säilytykseen. Vuokrattua autopaikkaa ei saa luovuttaa muille. Kuorma-auton pitäminen autopaikalla ei ole sallittua. Jos asukkaalla on käytössä kaksi autopaikkaa, joutuu toisesta luopumaan, jos taloon tulee muita autopaikan tarvitsijoita.

YHTEISET TILAT JA ALUEET PIHA-ALUEET JA AUTOPAIKAT

Piha-alueilla on omat paikoitus-, jätehuolto-, kuivaus-, leikki-, peli- ja istutusalueensa. Autot parkkeerataan vain niille tarkoitetuille alueille, ei siis nurmikoille eikä pihakäytäville. Muista, että hälytysajoneuvojen (paloauto, ambulanssi yms.) pitää päästä oville ja rakennuksen ahtaisiin nurkkauksiin. Auton parkkeerauksesta ei saa aiheutua haittaa muille. Käyttöehtojen vastainen toiminta voi johtaa autopaikan irtisanomiseen. Talvella väärin pysäköidyistä autoista on haittaa lumen auraukselle, hiekoitukselle jne. Romuajoneuvojen säilyttäminen pihoilla ja paikoitusalueilla on kielletty. Niiden poiskuljetuksesta vastaa ajoneuvon haltija. Rivitalohuoneistojen piha-alueiden lannoitus, puhtaanapito ja nurmikon leikkaus kuuluvat joissakin yhtiöissä asukkaan omiin tehtäviin. Jätekatoksissa ja -aitauksissa on merkinnät kerättävistä ja lajiteltavista jätteistä. Piha-alue ja siellä sijaitsevat matto-, pyykinkuivaustelineet ja jätehuoltopaikat pysyvät ehjinä ja siisteinä vain oikein käytettynä ja yhteisvoimin. Leikkialueet ja –välineet on suunniteltu lasten käyttöön. Kotieläinten ulkoiluttaminen näillä alueilla on järjestyslain mukaan kielletty.

PORRASHUONE JA LUHTIKÄYTÄVÄ

Portaita ei ole tarkoitettu tavaroiden säilytykseen, vaan jokaisen tulee pitää omat tavaransa omissa tiloissaan. Käytävän puhtaana pitämisen helpottamiseksi kynnysmatot tulee sijoittaa huoneiston puolelle. Tupakointi talon yleisissä sisätiloissa on kielletty. Luhtikäytävät ovat viihtyisiä vain, jos ne pidetään puhtaina ja siisteinä. Ethän varastoi tavaroitasi käytävään (lastenvaunut, leikkivälineet). Mattojen puistelu luhtikäytävillä on kielletty.

KERHOTILAT

Useissa kiinteistöissä on asukkaiden käyttöön rakennettu kerho- ja askartelutila. Talosi kerhotilan käytöstä saat tietoja toimistoltamme.

asukkaat-sohvalla-small

 

PESULA JA KUIVAUSHUONE

Pesuhuone varataan tuvassa olevaan vihkoon tai tauluun. Poista varaus käytön jälkeen taulusta. Pesutupa koneineen on tarkoitettu vain talon asukkaiden käyttöön. Mattojen pesu koneissa on kielletty, koska koneet kestävät vain vaatepyykin pesua. Koneiden käyttöohjeet löytyvät pesulasta. Kuivaushuoneissa pitää noudattaa yleistä siisteyttä, eikä pyykkejä saa jättää lojumaan päiväkausiksi vaan niiden kuivuttua pyykit viedään pois välittömästi. Mikäli pyykit ” unohdetaan ” päiväkausiksi kuivaushuoneeseen kiinteistönhoitaja vie pyykit pois.

SAUNA

Saunavuorolistat ylläpitää kiinteistöhuolto. Sinne voit ilmoittaa haluamasi saunavuoron ajankohdan tai muuttaa jo sovittua saunavuoroa. Jätä sauna jälkeesi siistittynä, sellaisena kuin sen haluaisit itse vuorosi alkaessa. Varustaudu omin laudeliinoin. Huoneistokohtaisen saunan löylyhuonetta ei saa käyttää pyykinkuivaukseen.

VARASTOT

Urheiluvälineille, polkupyörille ja lastenvaunuille on talossa omat säilytystilat. Näiden tilojen ovet on syytä pitää lukittuina. Jokaiselle kodille on lisäksi lukittava varasto, jonka ovessa on valmiina lukkoraudat riippulukolle, jonka asukas hankkii. Varastokäytäville jätetyt tavarat kiinteistöhuolto toimittaa kaatopaikalle. Varastoissa ei saa säilyttää palavia nesteitä tai kaasuja eikä räjähdystarvikkeita tai ampuma-aseita. Moottoripyöriä ja mopoja saa säilyttää sisätiloissa vain, mikäli yhtiö on osoittanut niitä varten erillisen säilytyspaikan. Huomioi varastoinnissa myös se, että lämmittämättömissä ulkovarastoissa kaikki materiaalit eivät kestä lämpötilojen ja kosteuden vaihtelua.

KOTIELÄIMET

Kissoista ja koirista ja niiden ulkoiluttamisesta on omat määräyksensä järjestyslaissa. Jos omistat koiran, kissan tai muun lemmikkieläimen, huolehdi ettei se aiheuta häiriötä eikä haittaa naapureille, muille talon asukkaille eikä huoneistolle. Pidä kotieläimet ulkoiluttaessa kytkettyinä. Sääntöjen mukaan koiranpentujenkaan ei saa antaa juoksennella vapaasti. Vie lemmikkisi tarpeilleen piha-alueen ulkopuolelle. Jos lemmikkieläin aiheuttaa huoneistossa vaurioita, korjauskustannukset maksaa asukas.

JÄTTEIDEN LAJITTELU

Jätteiden järjestelmällinen lajittelu vähentää ympäristöä kuormittavan sekajätteen määrää. Ympäristömyönteisillä valinnoilla asukas voi vaikuttaa kohteensa kustannuskehitykseen. Ongelmajätteet, vanhat kodinkoneet ja huonekalut tulee toimittaa suoraan kaatopaikalle Viimeisimmän lajitteluoppaan löydät lomakkeet osiosta.

muutto-vuokra-asuntoon-small

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen perusteella irtisanomisajan kuluttua. Irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Irtisanominen lasketaan alkavaksi sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä jona irtisanominen on suoritettu. Jos vuokrasopimuksen irtisanoo tänään, on se voimassa seuraavan kuukauden viimeiseen päivään saakka, jonne asti maksetaan myös vuokra. Esimerkiksi, jos irtisanoo asunnon 1.7.2016, vuokrasopimus päättyy 31.8.2016. Jos irtisanomisen tekee 30.7.2016, vuokrasopimus päättyy 31.8.2016.

Irtisanominen tehdään aina kirjallisena. Irtisanomislomakkeen voi noutaa toimistoltamme tai tulostaa tästä. Jos vuokralaisista toinen on lähdössä, tulee hänen irtisanoa asunto omalta osaltaan. Muutoin hän on edelleen vastuussa vuokrista ja asunnon kunnosta. Vuokralaisen kuoltua on kuolinpesä vastuussa vuokraehtojen täyttämisestä. Vuokrasopimuksen irtisanomisessa noudatetaan normaalia irtisanomisaikaa. Pesänhoitajan tulee toimittaa kuolin- tai virkatodistus yhtiölle sekä irtisanoa kirjallisesti asunto.

Kaikki avaimet luovutetaan Ylivieskan Vuokra-asunnot Oy:n toimistolle. Jos kaikkia huoneiston avaimia ei muuton yhteydessä palauteta, lukko sarjoitetaan uudestaan. Lasku tehdystä työstä lähetetään poismuuttaneelle asukkaalle tai vähennetään vakuudesta. Muuttopäivä, eli päivä, jolloin sinun tulee muuttaa pois huoneistostasi ja luovuttaa avaimet kiinteistöhuoltoon, on useimmiten vuokrasopimuksen päättämispäivä. Voit tarkistaa asian vuokrasopimuksestasi.

Asunnon tarkastus tehdään poismuuton yhteydessä. Asuntosi käydään tarkastamassa, kun olet palauttanut avaimesi. Pyrimme tekemään tarkastuksen noin viikon kuluessa avainten palautuksesta. Tarkastus tehdään ma-pe 8.00-16.00 välisenä aikana. Mikäli haluat olla läsnä tarkastuksessa, ilmoita siitä irtisanomisen yhteydessä tai viimeistään avaimia palauttaessasi. Mikäli asuntoon on tehty muutoksia tai jotain on rikkoontunut, korjaa ne ennalleen tai sovi korjauksesta isännöitsijän kanssa. Sinun tulee toimittaa meille myös saamasi tarkastuslomake. Tarkastuslomakkeen voit noutaa toimistoltamme tai voit tulostaa sen tästä

Kun luovutat asunnon -avaimineen (muista myös autopaikan ja autotallin avaimet)

 • vuokrat maksettuina
 • hyvin siivottuna
 • asiallisessa kunnossa
 • varastot, parvekkeet ja terassit siivottuna ja tyhjennettyinä

saat vakuusrahan takaisin n. viikon kuluessa muutostasi, jos asunnossa ei ole laskutettavaa.

Asukaslaskutushinnasto

Katso myös alta tarkemmat Asunnon luovutus- ja siivousohjeet.

Vuokrasopimuksen irtisanomislomake

vuokrakoti-small

ASUNNON LUOVUTUS JA SIIVOUSOHJEET

Huoneisto on luovutettava yhtä hyvässä kunnossa kuin se oli sinne muutettaessa. Normaaliin asumiseen kuuluva asunnon kuluminen hyväksytään. Lemmikkejä saa yleensä pitää, mutta niiden aiheuttamia vaurioita ei voida lukea normaalin kulumisen piiriin. Huoneiston puhdistus on suoritettava hyviä ja asianmukaisia siivousmenetelmiä noudattaen sekä tarkoitukseen soveltuvia puhdistusaineita käyttäen. Myös parvekkeet ja irtaimistovarastot tulee olla tyhjennettynä ja siivottuna. Muutossa hylättyjä tavaroita(esim. huonekalut, auton renkaat, elektroniikkajäte yms.) ei saa jättää kiinteistön jäteasemalle. Muistathan myös piha-alueelta viedä omasi pois (autot, pyörät, urheiluvälineet, tuhkakupit jne.) Tavaroiden kuljetuksesta aiheutuneet kustannukset laskutetaan asukkaalta.

Asunto on ennen poismuuttoa siivottava sellaiseen kuntoon, että se kelpaa vaativallekin uudelle asukkaalle. Mikäli siivous on kokonaan tai osittain laiminlyöty, siivouksen kustannukset veloitetaan asukkaalta. Maalatut seinät ja ovet pestään miedolla pesuaineliuoksella, tarrat sekä liimat poistetaan maalipintoja vaurioittamatta. Lattiapinnat pestään pintamateriaalin edellyttämällä tavalla ja siihen soveltuvilla pesuaineilla. Lattiapintojen pesu tehdään kosteapesuna. Lattioita pestessä on varottava ylenmääräistä vedenkäyttöä, etteivät seinäpinnat ja lattian rakenteet vaurioidu muovimattojen alta ja saumoista. Komerojen vaatehuoneiden pinnat pyyhitään miedolla pesuaineliuoksella pölyttömiksi ja tahrattomiksi. Keittiön kaapistot pestään kaikilta pinnoilta, myös pöytätasot ja laatikostot. Liesi ja liesikupu pestään kaikilta pinnoiltaan, myös uunipellit ja liesikuvun rasvasuodatin. Liesi vedetään pois paikoiltaan ja pestään lieden sivustat sekä lieden taustatila. Kylmäkalusteet pestään ja sulatetaan ja tausta puhdistetaan huolellisesti. HUOM! VARO ETTEIVÄT SULAMISVEDET VALU LATTIALLE!

vuokra-asunto-small

Pesualtaiden hajulukot puhdistetaan sekä tulpataan astianpesukoneen tulo- ja poistoputket asianmukaisesti. Lisäksi huolehditaan että liesikuvun valo ja muut kiinteät valaisimet ovat toimintakuntoisia.
Kylpyhuone- ja saunatilojen lattiat ja seinät pestään mietoa yleispesuainetta käyttäen, erityistä huomiota kiinnitettävä laattojen saumoihin. Lattiakaivot, wc-istuin ja allas pestään ja desinfioidaan huolellisesti. Ilmanvaihdon poistoventtiili puhdistetaan pölystä. Ilmanvaihdon lautasventtiilien säätöjä ei saa muuttaa. Venttiili irtoaa yleensä ilmanvaihtokanavan päästä myötäpäivään pyöräyttämällä. Lämmityspattereiden taustat sekä ilmastointiventtiilit (tulo ja poisto) puhdistetaan pölystä ja rasvasta jokaisessa huonetilassa. Ilmanvaihdon tuloventtiilien säädöt on palautettava alkuperäiseen asentoonsa.

Huom! Soluasunnoissa viimeisenä poismuuttava vastaa myös yhteisten tilojen siivouksesta.

Huoneistoon jäävät varusteet

 • järjestyssäännöt
 • käyttöohjeet laitteille
 • irrallinen ikkunanavaaja
 • pesualtaiden tulpat
 • pesukoneiden poistoliitännät
 • ulko-oviin asennetut ovisilmät
 • sälekaihtimet riippumatta siitä kuka ne on hankkinut tai asentanut
 • asukkaan opas

Edellä mainittujen toimien jälkeen voi täyttää huoneistotarkastuslomakkeen ja palauttaa sen Ylivieskan Vuokra-asuntojen toimistoon.

Vuokranantaja voi vuokralaista enempää kuulematta käyttää vakuusmaksun saataviensa kuittaamiseen. Vakuusmaksulle ei makseta korkoa. Vakuusmaksu palautetaan noin viikon kuluessa vuokrasuhteen päätyttyä, jos vuokralainen on luovuttanut asuntonsa avaimet ja asuntonsa normaalissa kunnossa eikä vuokralaisella ole vuokria maksamatta tai muita vuokrasuhteeseen liittyviä velvoitteita hoitamatta.